29.8.11

Υποθυρεοειδισμός σε σκύλο

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια από τις πιο συχνές ενδοκρινοπάθειες του σκύλου. Οφείλεται επιγραμματικά στη μειωμένη έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα, η οποία προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων (μεταβολικά, δερματολογικά, αναπαραγωγικά, νευρικά, αιματολογικά και καρδιαγγειακά). Τα συχνότερα συναντώμενα είναι πρόσληψη βάρους, μειωμένη δραστηριότητα, θερμοφιλία, υποτρίχωση και αλωπεκία, σμηγματόρροια.

Τον τελευταίο μήνα αντιμετωπίσαμε ένα κλασικό περιστατικό υποθυρεοειδισμού σε σκύλο Papillon-like τεσσάρων ετών που αναζητούσε λύση στο πρόβλημά του εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου.


εικόνα 1- Υποτρίχωση & αλωπεκία στην περιοχή της οσφύος


Όπως φαίνεται και στις εικόνες, ο σκύλος παρουσίαζε κατά τόπους μικρές ή και εκτεταμένες περιοχές υποτρίχωσης/αλωπεκίας.


εικόνα 2 - εκτεταμένη υποτρίχωση στο αριστερό πλάγιο θωρακικό τοίχωμα με αλωπεκία στην κοιλιακή χώρα


Επίσης παρουσίαζε ένα άλλο κλασικό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού στο σκύλο, τη λεγόμενη όψη ουράς αρουραίου (rat tail)


εικόνα 3 - “rat tail”


Επιπλέον οι ιδιοκτήτες ανέφεραν την θερμοφιλία του ζώου (αναζητούσε τα θερμά μέρη του σπιτιού ακόμα και το καλοκαίρι).
Κατά την κλινική και εργαστηριακή εξέταση διαπιστώθηκε βραδυκαρδία, μέτρια αναιμία και υπερλιπιδαιμία.

Για την διάγνωση του υποθυρεοειδισμού στα ζώα συντροφιάς είναι απαραίτητη η μέτρηση των ορμονών Τ4, fT4 και TSH. Για την αξιόπιστη διάγνωση ωστόσο, οι ορμόνες αυτές θα πρέπει να μετρώνται σε αξιόπιστο εργαστήριο που ειδικεύεται στις εξετάσεις κτηνιατρικών δειγμάτων. Μετρήσεις σε εργαστήρια για ανθρώπους ή με αυτοματοποιημένους αναλυτές για χρήση σε κτηνιατρείο μπορεί να εξαγάγουν αποπροσανατολιστικά αποτελέσματα (το συγκεκριμένο ζώο είχε μετρηθεί σε μικροβιολογικό εργαστήριο γι’ ανθρώπους και είχε βρεθεί φυσιολογικό).
Με τη βοήθεια των Κτηνιατρικών εργαστηρίων Vet In Progress με τα οποία συνεργάζεται η κλινική μας, έγινε διάγνωση του υποθυρεοειδισμού στο συγκεκριμένο ζώο.

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού έγκειται στην διά βίου χορήγηση φαρμακευτικής υποκατάστασης των ορμονών του θυρεοειδούς. Για λόγους βιοδιαθεσιμότητας και σωστής απορρόφησης του φαρμάκου από τον οργανισμό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φάρμακα που προορίζονται για το σκύλο, όπως για παράδειγμα το κτηνιατρικό σκεύασμα Forthyron ®-(Novartis)

Δεν υπάρχουν σχόλια: