12.7.09

Ξένο σώμα


Όσοι έχουν σκύλους και γάτες (αλλά και παιδιά...) ξέρουν ότι τα κουταβάκια και τα γατάκια είναι πολύ άτακτα. Είναι περίεργα, έχουν την τάση να εξερευνούν τα πάντα και πολλές φορές τα πάντα τα βάζουν στο στόμα τους. Αυτή η συμπεριφορά όμως μπορεί μερικές φορές να γίνει επικίνδυνη.
Όπως στην περίπτωση του Μίκυ, ενός Maltese τριών μηνών, το οποίο κατάπιε ένα κοκκαλάκι για τα μαλιά (δικό του, όχι της ιδιοκτήτριας...). Στην ακτινογραφία απεικονίζεται το μεταλικό τμήμα του μέσα στο στομάχι του σκύλου.
Μερικές φορές, αν το ξένο σώμα δεν έχει αιχμηρά άκρα και δεν είναι εξαιρετικά ευμεγέθες μπορεί να επιλέξουμε να το παρακολουθήσουμε και αν προωθείται στο έντερο να το αφήσουμε να βγει μόνο του. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να στην περίπτωση του Μίκυ οπότε επιλέξαμε να το αφαιρέσουμε.
Προσοχή λοιπόν στα κουταβάκια, τα γατάκια και στα αντικείμενα που αυτά παίζουν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να σας ρωτησω κατι,εχω ενα yorkshire 7 μηνων στο οποιο φοραω κοκκαλακι.Ξυπνησα σημερα και δεν την ειδα να το φοραει και δεν μπορω να το βρω πουθενα.Αν το εχει καταπιει πως θα το καταλαβω?Να περιμενω να δω αν θα το βγαλει απο μονη της ή πρεπει να την παω αμεσως σε γιατρο?

Αλέξανδρος Βανταράκης, DVM είπε...

Θα πρέπει να επισκεφθείτε κτηνίατρο. Μπορεί να μην χρειάζεται αφαίρεση αλλά παρακολούθηση, ωστόσο αυτό θα το κρίνει κτηνίατρος. Μην περιμένετε πιθανή επιδείνωση για να επισκεφθείτε κτηνίατρο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να συνοδεύεται από επιπλοκές.