29.3.12

Προβολή του αδένα του 3ου βλεφάρου

Η προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου (cherry eye), αποτελεί νοσολογική οντότητα που οφείλεται στην διόγκωση του αδένα. Η παθογένεση δεν είναι απολύτως γνωστή αλλά πιθανολογείται ότι η διόγκωση ακολουθεί την αδενίτιδα (πρωτογενής ή δευτερογενής).
Ο διογκωμένος αδένας προβάλει από το ελεύθερο χείλος του βλεφάρου σαν μια μάζα που μοιάζει με κεράσι (cherry eye). Η προσβολή μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια και συνήθως εμφανίζεται σε νεαρά ζώα (μικρότερα του ενός έτους).


εικόνα 1 - προβολή του αδένα του 3ου βλεφάρου σε σκύλο

Για την αντιμετώπιση της προβολής δεν πρέπει να γίνεται εκτομή του αδένα όπως προτεινόταν παλαιότερα, αλλά πλαστική του τρίτου βλεφάρου (ενταφιασμός του αδένα). Αυτό γιατί η εκτομή του αδένα, κατά κανόνα οδηγεί σε ξηρή κερατοεπιπεφυκίτιδα (σε ποσοστό 48%), γεγονός που σημαίνει ότι το ζώο θα πρέπει να παίρνει φάρμακα για την υπόλοιπη ζωή του. 

Για τον ενταφιασμό του αδένα, κάτω από γενική αναισθησία γίνονται δυο παράλληλες τομές εκατέρωθεν του αδένα, οι οποίες ράβονται μεταξύ τους με λεπτό απορροφήσημο ράμμα.


εικόνα 2 - σχηματογράφημα όπου φαίνονται οι δυο τομές εκατέρωθεν του αδένα και η συρραφή τους (από Fossum - Small Animal Surgery - 3η έκδοση - 2007)


εικόνα 3 - το τρίτο βλέφαρο ενώ έχουν συρραφεί οι δυο τομές

Μετεγχειριτικά και για μια εβδομάδα χορηγούνται κολλύρια αντιβιοτικών για επτά ημέρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: