9.2.10

Ένας μύθος που κρατάει χρόνια

Από τις πρώτες μέρες της επαγγελματικής μου καριέρας, ήρθα αντιμέτωπος με έναν διαδεδομένο μύθο, που έχει εντυπωθεί βαθιά στη συνείδηση πολλών ιδιοκτητών κατοικίδιων. Αναφέρομαι στην πεποίθηση που έχουν αρκετοί ότι ο σκύλος τους πρέπει να ζευγαρώσει μια φορά πριν στειρωθεί. Ακόμα και σήμερα, όταν τους λέω ότι κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα πλεονέκτημα, καμία επιστημονική βάση και γενικά είναι ένας μύθος, με κοιτάζουν σαν να κατέβηκα από τον Άρη!
Πολλές φορές οι δικαιολογίες που ακούω είναι αστείες και για κάποιον μη-κτηνίατρο. Για παράδειγμα: μου λένε ότι ο σκύλος (ή η γάτα, δεν έχει διαφορά) πρέπει να ζευγαρώσει πρώτα, γιατί αλλιώς αν στειρωθεί πριν ζευγαρώσει, μπορεί να πάθει αργότερα καρκίνο των ωοθηκών! Και φυσικά οι περισσότεροι μένουν στήλη άλατος όταν ρωτάω το αυτονόητο: πώς θα πάθει καρκίνο των ωοθηκών αφού θα αφαιρέσουμε τις ωοθήκες;
Προφανώς οι αγαπητοί ιδιοκτήτες που μου μεταφέρουν αυτή την πλάνη τους δεν φταίνε σε τίποτα. Αυτός είναι ένας μύθος γύρω από τα κατοικίδια που κρατάει χρόνια. Από κάπου ξεκινάει αυτή η παρανόηση αλλά δεν ξέρω από που. Ίσως είναι τα απομεινάρια του, όχι μακρινού, μη φιλοζωικού παρελθόντος μας, όπου ο κτηνίατρος ήταν μια πολυτέλεια.
Η στείρωση των θηλυκών ζώων έχει μόνο πλεονεκτήματα, καθώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, το πρόβλημα των αδεσπότων, την πιθανότητα πυομήτρας, μειώνει την πιθανότητα απώλειας του ζώου μας λόγω αναζήτησης συντρόφου και περιορίζει την πιθανότητα ανάπτυξης νεοπλασματικής νόσου στους μαστούς.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλέξανδρε,

Τα τελευταία δέκα χρόνια ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι ευσυνείδητοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων στειρώνουν τόσο τα θυληκά όσο και τα αρσενικά. Αν θυμάμαι καλά στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να μην στειρώνουν τα αρσενικά ζώα. Υπάρχει ακόμα αυτή η συνήθεια? Γίνεται τίποτα για την προόθηση της στείρωσης των αρσενικών?
Το ιστολογιό σου είναι πολύ ενδιαφέρον. Συγχαρητήρια.

Αλέξανδρος Βανταράκης, DVM είπε...

Γενικώς στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να μην στειρώνεται τίποτα! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν το ζώο τους ανθρωπομορφικά και αντιλαμβάνονται την αναπαραγωγή σαν σεξ, ότι δηλαδή έχει στοιχεία συναισθηματικής ικανοποίησης, κάτι που δεν συμβαίνει στα ζώα. Στα ζώα η αναπαραγωγή είναι απλά ένστικτο.
Ο λόγος που αρκετοί στειρώνουν τα θηλυκά είναι η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και το πρόβλημα της διάθεσης των κουταβιών μετά. Όποτε, με αυτή τη λογική δεν συζητάμε για στείρωση των αρσενικών.
Υπάρχουν και κάποιοι (λίγοι) που που συνειδητά επιλέγουν για την ευζωία του να στειρώσουν το κατοικίδιό τους, αρσενικό ή θηλυκό.