6.5.08

Ρήξη πρόσθιου χιαστού σε σκύλο

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε στην κλινική μας μια ακόμα επέμβαση αποκατάστασης ρήξης πρόσθιου χιαστού, σε ένα ημίαιμο σκυλάκι σωματικού βάρους 10 kg. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή, ήταν ότι το ζώο έπασχε από χρόνιο εξάρθρημα επιγονατίδας 2ου βαθμού, γεγονός που επηρέαζε την μορφολογία της άρθρωσης.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την πρόσθια συρταρωτή κίνηση, παθογνωμονικό σημείο της ρήξης πρόσθιου χιαστού.
(το βίντεο έχει ληφθεί υπό βαθιά ηρέμηση)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα,εχω ενα chow-chow ενος ετους,ειχε εναν τραυματισμο κ ο γιατρος που την παρακολουθει, διεγνωσε ριξη χιαστου..ο γιατρος,ανεφερε οτι,λογω κατασκευης των πισω ακρων,δεν κρινεται απαραιτητη η επεμβαση! κι οτι εαν αποφασισω να της κανω την επεμβαση,δεν ειναι σιγουρη η επιτυχια της αποθεραπειας,λογω οτι δεν μπορουμε να ακινητοποιησουμε για μερες το χειρουργημενο ακρο. θα ηθελα την αποψη σας,εαν,ειναι δυνατο! ευχαριστω.

Αλέξανδρος Βανταράκης, DVM είπε...

Αν και δεν έχω δει το σκύλο σας για να έχω άποψη, γενικά μιλώντας θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ.
Ως προς το αν κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση, ακόμα και ζώα με μερική ρήξη πρέπει να χειρουργούνται, για να αποτρέψουμε την εμφάνιση αρθρίτιδας σε νεαρή ηλικία.
Ως προς την αποθεραπεία, περιλαμβάνει δυο εβδομάδες επίδεση του άκρου και τις επόμενες έξι εβδομάδες περιορισμό της δραστηριότητας (μικρές βόλτες με λουράκι και σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας), πράγμα που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε αγαπάει το σκύλο του και δεν θέλει να τον δει να υποφέρει από αρθριτικό πόνο.